2014. szeptember 19., péntek

Bordázott-csavart mintás ujjatlan kesztyű

            Bordázott-csavart mintás ujjatlan kesztyű
Így ősszel egy aktuális minta. Én azért is szeretem az ujjatlan kesztyűt ilyenkor, mert melegen tartják a kezem, de a az ujjaim mégis szabadok. Kötni pedig azért is jó, mert nem igényel sok fonalat, és viszonylag gyorsan el is készül. Így a sikerélmény is könnyen megszerezhető. Ez mondjuk nem a legegyszerűbb minta, de szerintem nagyon szép.

Nehézség: haladó   
                                              

Alapanyagok, eszközök:
-  
egy gombolyag fonal
          -  3 mm-es zoknikötőtű
          -   kötés jelölő
          - „szemtartó”

Méretek:

Körülbelül minden női kézre jól illik, köszönhetően a bordázott mintának.
Készen a csuklő kerülete kb. 15 cm, de kinyúlik 22,5 cm-re is.
Hossza:  kb. 20 cm

Mandzsetta:
Vegyünk fel 60 szemet,a  következőképpen elosztva a zokni kötőtűn; 30 szem az elsőn (ez lesz a kézfejen), 18 szem a második tűn, és 12 szem a harmadik tűn (ez lesz a tenyér rész a 2. és 3. tűn)

Magyarázatok:
Jobb csavar minta: két szemet simán összekötünk, de anélkül hogy le is húznánk a kötőtűről. Mikor a két szemen áthúzzuk a fonalat, mielőtt lehúznánk a szemeket, az első szembe csinálunk egy újabb sima kötést és azt húzzuk le a kötőtűről, úgy, hogy egyúttal a második szemet is leemeljük. Videó: (angol, de a szöveg értése nélkül is értelmezhető) http://www.youtube.com/watch?v=vLF44j6AfWk
1 új szem létrehozása jobbra:  a bal kötőtűvel két szem közötti szálnál húzunk be egy új szemet, hátulról, hogy a bal kötőtűn marad, majd ebbe kötünk sima szemet a megszokott módon. Videó: (angol, de a szöveg értése nélkül is értelmezhető): http://www.youtube.com/watch?v=gGbOiIvWLjc
1 új szem létrehozása balra: a bal kötőtűvel két szem közötti szálnál húzunk be egy új szemet, előlről, hogy a bal kötőtűn marad, majd ebbe kötünk sima szemet a megszokott módon. Videó: (angol, de a szöveg értése nélkül is értelmezhető): http://www.youtube.com/watch?v=gGbOiIvWLjc

Dupla csavart-borda minta:
1. kör: *4 sima, 2 fordított* ismételjük a kör végéig
2. kör: *jobb csavar 2x, 2 fordított* ismételjük a kör végéig
3. kör: *4 sima, 2 fordított* ismételjük a kör végéig
4. kör: *1 sima, 1 jobb csavar, 1 sima, 2 fordított* ismételjük a kör végéig
Ezt a 4 kört 7x megismételjük, vagy annyiszor, amilyen hosszúra szeretnénk a szárát.

Bal kézfej:
A következő képen látszik, hogy mikor melyik sorban hagyjuk el okozatosan a csavart-borda mintát:
(közben kialakítjuk a hüvelykujjat és, ahol véget ért a csavar minta, ott áttérünk a sima bordázott mintára; leírás lejjebb) 



Jobb kézfej:
A következő képen látszik, hogy mikor melyik sorban hagyjuk el okozatosan a csavart-borda mintát:
(közben kialakítjuk a hüvelykujjat és, ahol véget ért a csavar minta, ott áttérünk a sima bordázott mintára; leírás lejjebb) 


Bordázott minta:
A csavart mintát követi, illetve a Dupla csavart-borda minta 7x-es ismétlését követően a tenyér oldalon végig ezt a mintát használjuk:
*4 sima, 2 fordított*
12 soron át ismételjük, majd folytatjuk a hüvelykujj kialakításával.
Hüvelykujj

Bal kéz:
Miután megcsináltuk a 13. sort a kézfej mintájából, elkezdjük szaporítani a hüvelykujj szemeit a bordázott mintán keresztül, a következőképpen:
A létrejövő sorban: *4 sima, 2 fordított* 4x, kötésjelölőt behelyezzük, 1 új szem létrehozása jobbra, 4 sima, 1 új szem létrehozása balra, kötésjelölő, 2 fordított (6 szemnek kell lennie a két jelölő között)

Jobb kéz:
Miután megcsináltuk a 13. sort a kézfej mintájából, elkezdjük szaporítani a hüvelykujj szemeit a bordázott mintán keresztül, a következőképpen:
A létrejövő sorban: kötésjelölő, 1 új szem létrehozása jobbra, 4 sima, 1 új szem létrehozása balra, kötésjelölő, 2 fordított (6 szemnek kell lennie a két jelölő között)

Minkét kéznél:
Folytatjuk az első 30 szem kötését a minta alapján, miközben szaporítjuk a hüvelykujj szemeit a bordázott mintában a következőképpen:
Hüvelykujj sor 1:  a Bordázott mintát folytatjuk a tenyér szemein anélkül, hogy szaporítanánk, a kötésjelölők közötti szemeket sima kötéssel kötjük.
Hüvelykujj sor 2: folytatjuk a mintát az első kötésjelölőig, elcsúsztatjuk a jelölőt, egy szem létrehozása jobbra, majd sima kötés a második kötésjelölőig, egy szem létrehozása balra, elcsúsztatjuk a jelölőt, 2 fordított.
Ezt a két sort folytatjuk, amíg nem lesz 20 szem a két kötésjelölő között (ez összességében a 27. sor lesz majd)
A következő sorban (28. sor): csúsztassuk a hüvelykujj 20 szemét, egy szemtartóra, és levehetjük a kötésjelölőket. Vegyünk fel 4 szemet, majd 2 fordított jön.

Folytassuk a kötést a kézfej minta végéig.

Teteje elkötése:
Mind a 60 szemnél kövessük a következőt:
*4 sima, 2 fordított* ismétlése a kör végéig
Ismételd 5 körön keresztül, vagy amíg el nem éri a megfelelő hosszúságot. Majd kösd le a szemeket.



Hüvelykujj
Mindkét kéznél:
Vedd fel az első 10 szemet a zokni kötőtűre (ez lesz a 1. tű)
Vedd fel az utolsó 10 szemet a zokni kötőtűre (ez lesz a 2. tű)
A 3. tűvel vegyél fel egy szemet a bal oldali „árokból” (a 2. kötőtű tövénél), majd vegyünk fel 4 szemet, és egyet a jobb oldali „árokból” (1. kötőtű tövénél). Íg y lesz 6 szem a 3. kötőtűn.

Kezdjük el kötni az 1. számú kötőtűnél. 20 sima kötés, 2 sima szem összekötése, 2 sima, 2 sima szem összekötése. 24 szem marad.
Kössük ezt a 24 szemet simán 5 körön keresztül, vagy amíg el nem éri a megfelelő hosszt. Kössük le a szemeket.


És készen is vagyunk :D

Az eredeti mintaleírás angolul: http://knitpurlhunter.com/shop/item.php?pid=58

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése